İsrail’den, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten daha sonra kaybolan Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı ile ilgili ilk önce bir değerlendirme yapıldı. İsrail, Suudi gazeteci Kaşıkçı olayıyla ilgili “Tel Aviv rejiminin, Türkiye’den meydana çıkan haberlere yok Suudi Arabistan’ın açıklamalarına güvendiğini” söyledi.
”SUUDİ ARABİSTAN’A GÜVENİYORUZ”
Suudi Arabistan’ın Londra merkezli yayın yapan İlaf gazetesine açıklamalarda yer alan ve adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir güvenlik yetkilisi, Suudi gazeteci Kaşıkçı olayıyla ilgili “Tel Aviv rejiminin, Türkiye’den çıkan haberlere değil Suudi Arabistan’ın açıklamalarına güvendiğini” söyledi.
”KANITLARA DAYANMIYOR”
İsrail’in, Kaşıkçı olayını yakından takip ettiğini belirten yetkili, “Türkiye’den yayımlanan haberlerin kanıtlara dayanmadığını” ileri sürdü ve dolaylı olarak Tel Aviv’in, Riyad yönetiminin yanına yer aldığını kaydetti.
Ülkesinin, Suudi ve Türk yetkililerden oluşan müşterek egzersiz grubunun incelemelerinin sonuçlarının açıklanmasını beklediğini aktaran İsrailli yetkili, uluslararası basının Suudi Arabistanlı kaynaklar yerine sosyal medyadaki bazı hesaplara dayanarak haber yaptığını öne sürdü.
İlaf gazetesi ise haberinde, Cemal Kaşıkçı’nın konsoloslukta kaybolmasıyla ilgili İsrail’den öncelikle bir yorumda bulunulduğuna vurgu yaparak, bu ülke basınının olaya çok yer vermediğine dikkati çekti.
MELMAN: UMARIM MOSSAD’IN PARMAĞI YOKTUR’
İsrail’in Maariv gazetesi güvenlik analisti Yossi Melman daha önce sosyal ağ hesabında yaptığı paylaşımda, Kaşıkçı olayına İsrail istihbarat servisi MOSSAD’ın da karışmış olabileceğini ima ederek, “Umarım fakat dolambaçlı olarak bile MOSSAD’ın Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayında parmağı yoktur.” ifadesini kullanmıştı.
Melman, MOSSAD’ın Kaşıkçı olayına karışması durumuna ise Paris’te kaybolan Faslı karşı taraf lider Mehdi Ben Berka’nın “kaybedilmesine” destek etmesini misal göstermişti.
NE OLMUŞTU?
Suudi reformistler için kayda değer bir platform olan Al Watan gazetesine katkı veren ve aynı zamanda Washington Post gazetesinde yazılar yazan Cemal Kaşıkçı’dan, 2 Ekim Salı günü devlete ait işlemler için Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na gittikten sonra bir daha haber alınamamıştı.
Cemal Kaşıkçı
Güvenlik kaynaklarınca yapılan değerlendirmede, Kaşıkçı’nın gittiği Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’ndan bir daha çıkmadığı doğrulama edilirken, Başkonsolosluk binasında aynı saatlerde, 2 uçakla İstanbul’a gelen ve aralarında yetkililerin de yer aldığı 15 Suudi vatandaşının bulunduğu, bu kişilerin sonra geldikleri ülkelere döndükleri belirlenmişti.
Washington Post: ‘Kaşıkçı’yı Öldüren Ekipten’ 7 Kişinin Pasaport Bilgilerine Ulaştık
Kaşıkçı Soruşturması Zarfında Suudi Başkonsolosu’nun Evinde Yapılacak Olan Arama İptal Edildi
ABD Basınından Bomba Iddia: Cemal Kaşıkçı’nın Cesedi Parçalara Ayrıldı
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Kral Selman’a Cemal Kaşıkçı Soruşturması İçin Teşekkür Etti
Cemal Kaşıkçı Olayında Yeni Gelişme! Konsolosluktan Sonradan Konut da Aranacak
Suudi Arabistan Başkonsolosu Ülkesine Döndü
Türk Yetkiliden, Cemal Kaşıkçı Açıklaması: Başkonsolustuktan Toprak Çıktı
BM, Kaşıkçı Krizi İçin Konsolosluk Çalışanlarının Dokunulmazlığının Kaldırılmasını İstedi